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ELECTRONIC RECORDS ARE NOT PERMANENT ARCHIVAL RECORDS 
 

This advisory pertains only to records that have been appraised to have permanent 
value and are to be saved indefinitely in archives.  It is to warn local officials of the perils 
of relying on electronic systems for the preservation of permanently-valuable records. 
 
Q:  Why aren’t electronic records archival? 
A:  Computers help us do more work faster than at any time in history; but, they cannot    
ensure records will survive more than 25 years.1  Why? 

• Deterioration.  Information in 3.5-inch discs, tapes, and CD-ROMs may 
deteriorate and disappear within five years from date of recording.2  

• Tampering.  It is relatively easy for a determined “hacker” to access a system 
and cause irreparable mischief. 

• Obsolescence.  Systems are out-dated as fast as they come on the market; 
hardware, software, and operating expertise quickly vanish from use.  

 
Q:  How can you be sure permanent records are kept for future reference?  
A:  There are three different options for preserving electronic records:  

1. You can spend money and other resources to maintain hardware, software, and 
operating knowledge of all systems into which records have been put in the past.   

2. You can devise and monitor contracts with vendors to require and assure 
performance of replacement systems that completely and reliably convert all old 
files into readable files in the new system.   

3. You can convert all electronic records that must be kept permanently into a 
permanent, readable medium such as high-grade carbon ink on acid-free paper 
or archival quality microfilm. 

 
The third choice is generally the surest and cheapest.  However, there is not presently a 
clear and simple method for preserving electronic records permanently.  You will have 
to use all three methods at least to some extent. 



Current Tennessee law regarding electronic record keeping, interpreted by TSLA 
References are to Tennessee Code Annotated (TCA). 

Tennessee law clearly permits—but only conditionally and under certain 
circumstances—the destruction of original permanent records that have been copied 
onto microform or into computer storage.3  

1. You must make a record easily available for public inspection. 
 Interpretation: The record must be presented promptly in response to any public 
request; and it must be in a form the requester can read and understand. Although in 
cases of voluminous data, the requestor may prefer the record in electronic format 
(such as CD ROM), this often means that you must have at least the ability to present 
the record on paper, if the public inspection requires it.  An electronic system that does 
not offer confidence that this can be done—and done indefinitely into the future—is 
inadequate for permanent records.  TCA § 10-7-121(a)(2). 

2. You must retain a record for all its retention term. 
   Interpretation :  Records designated as permanent by law or by records 
disposition authorization must be available forever. Authority to keep a record means 
duty to maintain it.  A record must be kept under conditions that ensure its survival to 
be used in the future as reliable and authentic evidence.  A record may not be kept 
under conditions that damage it or speed up its natural deterioration.  Officials who let 
a record be inaccessible or become decayed through careless storage or risk its loss 
through electronic system deterioration or obsolescence violate law and public trust.  

3. You must protect electronic records against erasure or power failure. 
 Interpretation: Any computer record must be copied daily onto a removable 
storage medium, which must be stored in a place other than where the original record is 
kept in computer.  But, this is only like having a spare tire in case you have a blow-out; it 
does not ensure permanent survival. 

4. You may not destroy a record without the approval of a public records 
commission. Moreover, a public records commission may NOT destroy any 
record needed for audit, and may NOT destroy any record “otherwise 
required by law to be retained.” 

 Interpretation:  You may not destroy and may not neglect to maintain original 
records, unless specifically permitted and authorized to do so by vote of the public 
records commission.  A public records commission may require you to continue to keep 
and maintain the original paper copy of a permanent record forever, and in a form and 
manner that it can be produced promptly for inspection by a citizen. [See condition #1, 
above.] [TCA § 10-7-404(a)] 

5. A county officer or judge of court may prevent destruction of the records 
of his/her court or office. 

 Interpretation: Even if the  public records commission decided to destroy a  
permanent record because it has been properly copied onto microform or  into computer 
storage, a county judge or county official may require that the original record be kept 
anyway. [TCA § 10-7-404(a)] However, any decision to retain carries with it an equal 
obligation to maintain the record and make it available as noted in condition #1, above. 

 



6. If any record is properly authorized to be destroyed, the state librarian and 
archivist must be given ninety (90) days’ notice and the opportunity to 
declare it is historically valuable and to take itinto the state archives.  

 Interpretation: This offers the state librarian and archivist a chance to use the 
resources of the state library and archives to keep and maintain historically valuable 
records that cannot be kept at public expense elsewhere.  However, in such cases it is 
better if the local archives can keep the records that the State Librarian and Archivist 
believes have high historical value. [TCA § 10-7-413] 
                                                 
1 “ . . .  it must be concluded that magnetic recording media and other machine-readable recording media (e.g. 
magneto-optic and optical disks) cannot be recommended for long-term (say, over 25 years) archival applications.” 
Preservation of Historical Records, National Academy Press, Washington, DC, 1986, p. 62. This is a National 
Research Council publication of a joint study performed by the Committee on Preservation of Historical Records of 
the National Materials Advisory Board and the Committee on Engineering and Technical Systems of the National 
Research Council. It is a readable, authoritative, basic reference for those engaged in the preservation of historical 
records. 
2 An article in U.S. News and World Report (February 16, 1998, pages 67-68) reports a number of serious cases 
where electronic systems have failed to preserve information because of deterioration. 
3 §§10-7-121(a), 10-7-404(a), and 10-7-404(d) provide authorization. “Microform” here is used to stand for any 
form of micro-photographic reproduction such as microfilm or microfiche. “Computer storage” is any electronic 
“machine-readable” record storage media such as punched cards, disks, hard drives, etc. Neither microfilm nor 
computer storage can be read with the unaided human eye as writing on paper can be read.   

 


